Dela
Dela

Gudinnan IDUN

Idun – Den eviga ungdomens gudinna

Den mycket vackra gudinnan Idun är en av de gudinnor som förekommer i den nordiska mytologin, den folktro som tillämpades under vikingatiden i Norden.

Idun kallades både för skönhetens och den eviga ungdomens gudinna. Hon var hustru till guden Brage och historierna om deras liv och leverne återges i skrifterna Den poetiska Eddan ochSnorres Edda från 1200-talet.

Idun hade ett skrin med mycket åtråvärda gyllene äpplen. Dessa kallades ungdomens äpplen och delades ut av Idun till gudar som kommit upp en bit i ålder och som då fick behålla sin ungdom och leva ett evigt liv.

En höst blev Idun och hennes äpplen bortrövade av en ond jätte och alla de andra gudarna började därmed åldras. Historien berättar att gudarna gjorde upp en plan för att rädda Idun som innebar att guden Loke förvandlade sig till en falk för att kunna flyga och hämta hem Idun och hennes föryngrande frukter. Planen lyckades och idag är historien symbolisk för den frukt och växtlighet som i Skandinavien förmultnar på hösten, bara för att komma tillbaka på våren igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Svara på denna fråga: *

Problemhy – Smink för acne, rosacea & finnar

Läs mer

Skönhet kan tänkas banalt när man är sjuk, men det gör att man kan hitta sig själv igen

Läs mer

Vad innehåller smink?

Läs mer

Foundationguiden – så finner du din rätta foundationfärg

Läs mer

Utökade nyanser

Läs mer

Majnyheter

Nya produkter!

Våren är äntligen här – men även pollensäsongen!

Läs mer