Dela
Dela

Gudinnan IDUN

Idun – Den eviga ungdomens gudinna

Den mycket vackra gudinnan Idun är en av de gudinnor som förekommer i den nordiska mytologin, den folktro som tillämpades under vikingatiden i Norden.

Idun kallades både för skönhetens och den eviga ungdomens gudinna. Hon var hustru till guden Brage och historierna om deras liv och leverne återges i skrifterna Den poetiska Eddan ochSnorres Edda från 1200-talet.

Idun hade ett skrin med mycket åtråvärda gyllene äpplen. Dessa kallades ungdomens äpplen och delades ut av Idun till gudar som kommit upp en bit i ålder och som då fick behålla sin ungdom och leva ett evigt liv.

En höst blev Idun och hennes äpplen bortrövade av en ond jätte och alla de andra gudarna började därmed åldras. Historien berättar att gudarna gjorde upp en plan för att rädda Idun som innebar att guden Loke förvandlade sig till en falk för att kunna flyga och hämta hem Idun och hennes föryngrande frukter. Planen lyckades och idag är historien symbolisk för den frukt och växtlighet som i Skandinavien förmultnar på hösten, bara för att komma tillbaka på våren igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Svara på denna fråga: *

Fem enkla steg till att bli vårfräsch!

Läs mer

Flawless Face – Steg för steg

Läs mer

IDUN Minerals nya härliga GRL PWR-sweatshirt!

Girl Power sweatshirt
Alla ordrar över 250kr belönas med fri frakt!

Fri frakt!

Brushes and flowersBrushes and flowers

IDUN Minerals ­Borst set

Se produkterna här!
EIR Curling Mascara, Woman and floral background.EIR Curling Mascara, Woman and floral background.

EIR Curling nominerad

Köp här

Följ IDUN Minerals på Youtube!

Se tutorials, behind the scenes och mycket mer!